poniedziałek, 20 października 2014

How to prepare healthy lunch :-)

Dzisiaj pierwszy raz postanowiłam wypróbować, jedną z moich ulubionych kasz- kaszę jaglaną w słodkim wydaniu. Popularna ostatnio "jaglanka" pasuje idealnie jako lunch, ale również kolacja.

                  Jaglanka

- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 15 dag rodzynek
- 15 dag żurawiny
- pestki z dyni (ilość według uznania)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duże jabłko
- sól
- olej

Gotujemy dwie szklanki wody, wraz ze szczyptą soli i łyżeczką oleju
Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy opłukaną kaszę i delikatnie mieszamy.

Kaszę gotujemy 15 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Kiedy będzie gotowa, odstawiamy i przykrywamy, aż do czasu przygotowania następnych składników. Następnie obieramy jabłko i ścieramy na tarce. Przygotowujemy rodzynki, żurawinę oraz pestki z dyni. 

Do ugotowanej kaszy dodajemy jabłko i razem mieszamy. Następnie miód, a po chwili pestki z dyni, rodzynki i żurawinę. 
Na końcu dodajemy ostatni, ale bardzo ważny składnik- jakim jest cynamon. Jest to świetne połączenie, szczególnie z jabłkiem, które znajduje się w naszej Jaglance. Ponownie mieszamy wszystkie składniki, przekładamy na talerz i gotowe :-)

Smacznego!! :-)
Czekam na Wasze opinie i komentarze. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kasze jaglana na slodko i super sie sprawdza na mdlosci ciazowe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) a przy tym nie zawiera glutenu, jest dobrym lekarstwem na katar, ponieważ zmniejsza stan zapalny błon śluzowych :)

      Usuń
  2. uwielbiam kaszę jaglaną :)
    pozdrawiami obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń