Jaglanka
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 15 dag rodzynek
- 15 dag żurawiny
- pestki z dyni (ilość według uznania)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duże jabłko
- sól
- olej
Gotujemy dwie szklanki wody, wraz ze szczyptą soli i łyżeczką oleju.
Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy opłukaną kaszę i delikatnie mieszamy.
Kaszę gotujemy 15 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Kiedy będzie gotowa, odstawiamy i przykrywamy, aż do czasu przygotowania następnych składników. Następnie obieramy jabłko i ścieramy na tarce. Przygotowujemy rodzynki, żurawinę oraz pestki z dyni.
Do ugotowanej kaszy dodajemy jabłko i razem mieszamy. Następnie miód, a po chwili pestki z dyni, rodzynki i żurawinę.
Na końcu dodajemy ostatni, ale bardzo ważny składnik- jakim jest cynamon. Jest to świetne połączenie, szczególnie z jabłkiem, które znajduje się w naszej Jaglance. Ponownie mieszamy wszystkie składniki, przekładamy na talerz i gotowe :-)
Smacznego!! :-)
Czekam na Wasze opinie i komentarze.
Brzmi świetnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze jaglana na slodko i super sie sprawdza na mdlosci ciazowe;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) a przy tym nie zawiera glutenu, jest dobrym lekarstwem na katar, ponieważ zmniejsza stan zapalny błon śluzowych :)
Usuńuwielbiam kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiami obserwuję :)